Mobile menu
large

Červen 2021

Centrum experimentálního divadla, České středisko ITI – zastřešující platforma českých scénických umění, Institut umění – Divadelní ústav a Činohra Národního divadla organizují sérii diskusí se zástupci profesních organizací napříč kulturní sférou, kraji, obcemi a politickými stranami – KULTURA VOLÍ DIALOG.

Více
large

Červen 2021

Anna Davidová odešla na mateřskou dovolenou z pozice umělecké šéfky Divadla Husa na provázku, vedení divadla se ujal jeho dosavadní dramaturg Martin Sládeček.

Více
large

Červen 2021

V červnu se uskutečnila akce UMĚLCEM V BĚLORUSKU – série autorských čtení a besed s běloruskými autory Nastassjou Kudasavovou a Sjarhejem Kalendou. Společně byli pozváni na rezidenční pobyt do Prahy a Brna, přičemž za účelem streamovaných veřejných debat navštívili celkem osm českých měst. K závěrečné diskuzi v Divadle Husa na provázku se připojily běloruské dramatičky Axana Hajková a Alena Ivaňušenková a běloruští výtvarníci Uladzimir Hramovič a Alesia Pcholka, kteří jsou také účastníci rezidenčních pobytů pro umělce z Běloruska

Více
large

Květen 2021

V květnu se uskutečnilo první z nepravidelných diskusních setkání pořádaných Knihovnou a archivem Centra experimentálního divadla. O možnostech odborné reflexe divadelní tvorby hovořilo pět absolventů/ek uměnovědných oborů.

Více
large

Duben-květen 2021

V květnu a dubnu bylo zveřejněno několik rozhovorů s členy/ky kolektivů Centra experimentálního divadla a reflexí jejich děl.

Více
large

Duben 2021

Fotografky Lenka Glisníková a Karolína Matušková, tvořící společně jako SHOTBY.US, a autorky fotografií pro vizuální identitu sezony Brave new man Divadla Husa na provázku, byly nominovány na cenu Czech Grand Design 2020.

Více
large

Březen 2021

V březnu se uskutečnila premiéra dokumentárního snímku režisérky Anny Babjárové „Vystřelím já, hovado, Ti, Bože, ne oko, ale papírovou růži z krepovýho papíru“, který nahlíží bytové divadlo svérázné osobnosti českého divadla, herce, režiséra a básníka Jána Sedala.

Více
large

Březen 2021

Dne 25. března se v Bělorusku slaví Den nezávislosti. Dům pánů z Fanalu na Zelném trhu v Brně se ten den v 19:00 hodin rozsvítil v barvách historické běloruské vlajky, aby tím Centrum experimentálního divadla vyjádřilo solidaritu s Bělorusy, kteří usilují o svobodu a demokracii!

Více
large

Březen 2021

V březnu vyšlo již páté číslo časopisu vydávaného Centrem experimentálního divadla – CEDIT 05: NEROZUMĚNÍ. Časopis najdete zdarma na našem webu nebo v tištěné verzi na pokladně CED/ HaDivadla. Hostující výtvarnicí tohoto čísla je Anežka Minaříková.

Více
large

Březen 2021

V březnu se na ČT art uskutečnila premiéra speciální video-verze – speciálního záznamu inscenace „Maloměšťáci“ v režii Ivana Buraje (v nastudování brněnského HaDivadla).

Více
large

Leden-únor 2021

Podcasty divadel

Začátkem roku 2021 spustilo HaDivadlo vlastní podcast nazvaný „Budoucnost divadla“. V nahrávání vlastních podcastů pokračovalo i Divadlo Husa na provázku.

Založením podcastu HaDivadlo reagovalo na pandemickou situaci, znemožňující hraní divadla, kterou rozuměli jako unikátní odstup a možnost jeho reflex.

Více
large

Leden 2021

Z redakce časopisu CEDIT, vydávaném Centrem experimentálního divadla, odešla na mateřskou dovolenou Bára Liška. Z výběrového řízení vzešel nový člen časopisu – sociolog Petr Kubala.

Více
large

Listopad 2020

Na ČT art byl v listopadu zveřejněn záznam inscenace Vitka v režii Anny Davidové (v nastudování Divadla Husa na provázku).

Více
large

Listopad 2020

Symbolicky, dne 17. listopadu 2020, vznikla při CED Ambasáda nezávislé běloruské kultury v ČR.   Cílem ambasády je propagace a podpora nezávislé kultury, která je v současné době v Bělorusku utlačována; zároveň s tím je cílem zvýšit povědomí o aktuálním dění v zemi.

„Nejsme politici, jsme umělci. Věříme však v sílu kultury a v její schopnost tázat se a získat lidi pro dobrou věc. Byla to koneckonců právě divadla, umělci a studenti, kdo se stal nakonec hybatelem demokratických změn v naší zemi.“  Miroslav Oščatka

Více
large

Listopad 2020

Inscenace Prezidentky, kterou pod režijním vedením Kamily Polívkové uvádí HaDivadlo, získala Cenu Divadelních novin za sezonu 2019/20. Inscenace proměnila jednu ze dvou úzkých nominací – a to v kategoriích Činoherní divadlo a Herecký výkon (Marie Ludvíkové).

Více
large

Listopad 2020

Na začátku listopadu vyšlo již čtvrté číslo odborného časopisu vydávaného Centrem experimentálního divadla – CEDIT 04: ARTIVISMUS. Kromě online verze ke stažení zdarma na našem webu je k dostání také v tištěné podobě na pokladnách Centra experimentálního divadla a HaDivadla.

Více
large

Říjen 2020

Inscenace Don Quijote Divadla Husa na provázku byla nominována ve dvou kategoriích Cen Divadelních novin za sezonu 2019/20: Jan Mikulášek za režii v kategorii Činoherní divadlo a Dušan Hřebíček v kategorii Herecký výkon.

Více
large

Září 2020

Ján Sedal, zásadní osobnost, která mj. řadu letu spolu-tvarovala HaDivadlo, získal v Praze Poctu festivalu …příští vlna/next wave… — Ocenění za alternativní umění – za bytové divadlo „Vyplním šaty své tělem svým“, vzniklé v produkci Terénu.

Více
large

Září 2020

V pátek 18. září 2020 byly rozdány pocty Festivalu příští vlna/next wave. Autorská inscenace Jána Sedala a Tomáše Vtípila „Vyplním šaty své tělem svým“ byla oceněna jako Projekt roku.

Více
large

Září 2020

Dne 18. září 2020 proběhla na Velkém sále divadla Husa na provázku událost Vykolejit: diskuze k (post) pandemické situaci. Centrum experimentálního divadla a jeho tři umělecké scény Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo a Terén připravily celodenní program panelových diskuzí a doprovodných akcí, které byly rozděleny do čtyř bloků podle čtyř témat: Na okraj – fenomén vyloučení nejen v době pandemie; Budoucnost environmentu?; Kultura: její plánování a podpora & Krize. Která?

Více
large

CEDIT 03

Ještě před prázdninami vyšlo třetí číslo časopisu vydávaného Centrem experimentálního divadla – CEDIT 03: R e konstrukce budoucnosti.

Více
large

Červenec-srpen 2020

Po Marušce Kvapilové do Knihovny a archivu CED nastoupili Aleš Kolařík a Amálie Bulandrová.

Více
large

Červen 2020

V galerii VLTAVÍN v Praze se uskutečnila výstava děl malíře Antonína Sondeje, jehož portréty na plakátech Divadla Husa na provázku zvaly po celou donkichotskou sezonu 2019/ 2020 ke ztišení, rozhovoru, a především k víře v člověka.  

Více
large

Květen 2020

Inscenace Macocha režisérky Kamily Polívkové, uváděná v HaDivadle, byla pozvána do Berlína na festival Radar Ost divadla Deutsches Theater Berlin.

Více
large

Duben 2020

O tom, jak tráví své dny v izolaci tehdejší umělecká šéfka Divadla Husa na provázku Anna Davidová, o čem přemýšlí a v co doufá do budoucna, zjistíte v rozhovoru Josefa Chuchmy.

Více
large

Duben 2020

První číslo časopisu Svět a divadlo roku 2020 nabídlo mj. kompletní výsledky hlasování CEN DIVADELNÍ KRITIKY, které přineslo HaDivadlu tři nominace – v případě Tomáše Vtípila (autora hudby k inscenaci Woyzeck) suverénně proměněnou.

Více
large

Duben 2020

Divadlo Husa na provázku se v CENÁCH DIVADELNÍ KRITIKY umístilo na 6.-8. místě v kategorii DIVADLO ROKU. Výrazně se navíc propsalo i do všech dalších kategorií.

Více
large

Duben 2020

Inscenace Don Quijote Divadla Husa na provázku byla nominována na Cenu Marka Ravenhilla za nejlepší inscenaci současné hry!

Více
large

Březen 2020

Začátkem roku 2020 vyšlo druhé číslo časopisu vydávaném Centrem experimentálního divadla CEDIT 02: Prostory dialogu. Křest tohoto číslo a diskusní setkání s jeho autory bylo plánováno na začátek března, kvůli pandemické situaci se ale bohužel neuskutečnilo.  Časopis CEDIT vznikl v září 2019 a věnuje se kontextům a přesahům tvorby Centra experimentálního divadla a jeho tří scén.

Více
large

Únor 2020

Ve výroční divácké anketě webu i-divadlo.cz se v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon 2019 umístil Dušan Hřebíček za roli Moderátora v inscenaci Don Quijote Divadla Husa na provázku

Více
large

Únor 2020

dlouhý článek o vizuálním stylu TERÉNU, který zpracovali Jozef Ondrík z Deep Throat Studio & Květoslav Bartoš z Florian Karsten Studio. "Traffic cones, fluorescent yellow, and shopfront typography combine in Terén’s bold identity."

Více
large

Prosinec 2019

Plakáty Alexeye Klyuykova a Nely Klímové k inscenacím HaDivadla byly nominovány na cenu Czech Grand Design v kategorii Grafický designér roku 2019.

Více
large

Prosinec 2019

Ve filmových cenách Český lev je nominována Simona Zmrzlá na Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli a Jan Kolařík na Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli – oba za film Hastrman.

Více
large

Prosinec 2019

V Ceně divadelní kritiky získáváme hned několik nominací na prestižní ocenění:

Divadlo roku
HaDivadlo


Talent roku
Mark K. Hochman (herec HaDivadla)


Hudba roku
Tomáš Vtípil (hudba Woyzeck)

Více
large

Prosinec 2019

V anketě Divadelních novin se inscenace DHNP Don Quijote umístí jaké 3. nejlepší inscenace roku 2019. V anketě hlasuje 100 osobností české kultury.

Více
large

Prosinec 2019

Inscenace HaDivadla Woyzeck v režii Miroslava Bambuška získá nominaci na Cenu Divadelních novin v kategorii Alternativní divadlo.

Více
large

Prosinec 2019

Inscenace HaDivadla Maloměšťáci v režii uměleckého šéfa Ivana Buraje získá Cenu Divadelních novin jako nejlepší inscenace sezony v kategorii Činohra.

Více
large

Prosinec 2019

CED získává novou vizuální identitu a kompletní manuál k jejímu užívání. Jejím autorem je designér Jan Brož, který ihned zahájí práci na nových webových stránkách organizace.

Více
large

Prosinec 2019

U příležitosti 45. výročí založení Hanáckého divadla v Prostějově v roce 1974 uspořádá HaDivadlo speciální večer s názvem Let čtyřicet pět. Kromě osobností spjatých s divadlem vystoupí v rámci večera také Monika Načeva či Václav Koubek.

Více
large

Listopad 2019

Divadlo Husa na provázku vycestuje do Budapešti. Dne 10. listopadu se na přehlídce současného českého divadla v Maďarsku Csekkold v Katona József Színház představíme s inscenací Dynastie v režii Michala Dočekala.

Více
large

Listopad 2019

Zastupitelstvo města Brna schválí novou Zřizovací listinu CED a spolu s ní i novou organizační strukturu naší organizace.

Více
large

Říjen 2019

Premiéra inscenace Don Quijote v režii Jana Mikuláška zahajuje první sezonu, jež je plně v gesci nové umělecké šéfky Anny Davidové. Bezprostředně po premiéře získává inscenace ocenění Divadelních novin Sukces měsíce a zároveň dostaneme pozvání na mezinárodní festivaly Divadlo Plzeň a Divadelní Flora Olomouc.

Více
large

Říjen 2019

CED začíná vydávat vlastní časopis s názvem CEDIT. Redaktory jsou Barbora Liška a Jakub Liška. Redakční radu tvoří členové uměleckého vedení všech divadel a ředitel CED. Každým číslem prochází jedno hlavní téma. Tématem prvního čísla se stala Změna klimatu.

Více
large

Říjen 2019

Festival alternativního divadla a kultury příští vlna/next wave udělí výroční poctu Osobnost roku Tomášovi Vtípilovi – autorovi hudby k inscenaci Woyzeck.

Více
large

Říjen 2019

Nedílnou součástí zahájení činnosti platformy Terén je festival Terénní úprava. Dojde k prvnímu scénickému uvedení hudebně-dramatického díla Bohuslava Martinů Oidipus v režii Marka Thera. Inscenace vznikla ve spolupráci s Filharmonií Brno jako součást Moravského podzimu.

Během Terénní úpravy vystoupí také špičkoví hosté ze zahraničí – berlínská performerská skupina Gob Squad, argentinský hudební label Trrueno či japonská legenda alternativní klubové hudby Otomo Yoshihide.

Více
large

Říjen 2019

Zásadní událostí je vznik nové divadelní platformy pro performativní umění s názvem Terén. Jde o nesouborový typ divadla, které vzniká jako platforma pro vznik odvážných uměleckých projektů s přesahy do hudebně-dramatických forem, performativních koncertů, performancí, happeningů, intervencí do veřejného prostoru a akcí, jež v tržním prostředí nemají příležitost se prosadit. Jedním z cílů nové platformy je i setkávání oficiální a undergroundové kultury a spolupráce zřizované a nezřizované scény.

Více
large

Říjen 2019

Projekt CED ukončuje svou činnost. Nadále se všechny aktivity konají v rámci jednotlivých divadel nebo přímo pod hlavičkou CED.

Více
large

Září 2019

Divadlo Husa na provázku dostává oficiální pozvání Generálního konzulátu v New Yorku. Cílem pozvání jsou 2 představení Amadea v České národní budově v New Yorku u příležitosti druhého výročí úmrtí českého režiséra Miloše Formana. Představení se má zúčastnit rodina Miloše Formana, jeho přátelé a další významní hosté.

Více
large

Září 2019

CED zavádí důsledné třídění odpadů v celé organizaci.

Více
large

Září 2019

Na místo dramaturgyně Divadla Husa na provázku nastupuje Kateřina Menclerová, která předtím působila například v Městském divadle Zlín a v Divadle Petra Bezruče v Ostravě.

Více
large

Červen 2019

Došlo k otevření zrekonstruované Alžbětinské scény, kde vznikla letní kavárna. Po celý červen zde probíhal festival provazek.open. Vedle řady představení tu Provázek uspořádal i dětský den Přijela k nám pouť, sérii koncertů pod širým nebem, Bleší trh a další akce.

Více
large

Duben 2019

Proběhl výběr designéra plánového nového vizuálního stylu CED. Postupně proběhly rozhovory s významnými designéry a renomovanými studii 20YY Designers, studio Pixle, studio Mütanta či Anymade Studio. Ke spolupráci byl nakonec vybrán designér Jan Brož z někdejšího studia Parallel Practise.

Více
large

Březen 2019

Centrum experimentálního divadla a Národní divadlo Brno vyhrávají soudní spor s arcibiskupem Dominikem Dukou
o uvedení inscenací Naše násilí, vaše násilí a Prokletí v režii bosensko-chorvatského režiséra Olivera Frljice v rámci mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno.

Více
large

Březen 2019

MgA. Matyáš Dlab nastupuje jako umělecký šéf nově vznikající platformy pro performativní umění Terén. Spolu s ním nastupuje na místo produkční Soňa Borodáčová, a dramaturg MgA. Lukáš Jiřička, Ph.D.

Více
large

Únor 2019

Ve funkci končí dosavadní dlouholetá zástupkyně ředitele MgA. Petra Vodičková. Na její místo nastupuje MgA. Vanda Košuličová.

Dosavadní auditor CED Ondřej Petr se stává ekonomicko-správním náměstkem CED.

Více
large

Leden 2019

Na místo umělecké šéfky Divadla Husa na provázku nastupuje režisérka Anna Davidová (mj. Talent roku 2014). Spolu s ní nastupuje do divadla dramaturg Martin Sládeček, který předtím působil v Národním divadle Brno a ve Švandově divadle v Praze.

Více
english