Mobile menu
Reflexe: VZTAHY FUNDUS UTOPIE

Reflexe: VZTAHY FUNDUS UTOPIE

Speciální příloha CEDITu 07, v níž kurátorská trojice reflektuje Salón české scénografie VZTAHY FUNDUS UTOPIE

V červnu 2021 v Brně v OC Dornych a v říjnu 2021 v pražském Studiu Alta proběhla výstava zabývající se prezentací současné tvorby scénografek a scénografů žijících v Česku. Hlavní výstavní část byla vytvořena zejména díky spolupráci s platformou Terén. Kurátorský koncept rozkládal scénografii na tři základní elementy. Vztahy, protože scénografie se vždycky vytváří v (inscenačním) týmu; Fundus, protože scénografie často využívá již existující objekty, nápady i materiály; Utopie, protože scénografie zhmotňuje ideální světy. Tyto tři hlavní principy byly diskutovány uvnitř kurátorského týmu, ale zároveň se spoluutvářely společně s tím, jak do procesu tvorby výstavy vstupovali vystavující. Základním kamenem a nosným prvkem výstavy jako příběhu se tak stala společná schůzka v divadelní dílně, která jako specifická událost a zároveň praktické setkání (explikačka) odkrývala možné přístupy k vystavování scénografie.

Po výstavě dostali autorky a autor konceptu Amálie, Anna a Jan od CEDITU zadání: reflektovat výstavu a svoji vlastní kurátorskou práci v kontextu nehierarchické spolupráce, která byla tématem čísla. Tři kurátoři se rozhodli, i z důvodu geografické vzdálenosti, pro emailovou korespondenci. Zveřejněné střípky emailů vzpomínají na proces tvorby výstavy a společnou práci, vrací se do iniciačního setkání s vystavujícími a rozšiřují kontext přiložením textových zdrojů a inspirací. Vznikla tak specifická mozaika, kterou je možné číst podle návodu (šipek), podle vlastních preferencí a proniknout tak alespoň částečně do kolektivního spletence tří (kurátorských) hlav.

Vystavovali: Pavla Beranová, Michal Cáb, Handa Gote, Zuzana Sceranková, Matěj Sýkora, Martina Zwyrtek, Spolek divadelních ochotníků Sedlčany, Petr Matásek [in memoriam]

???? ⇓ klik ⇓ ????

???? ⇑ klik ⇑ ????

česky